Monday, April 27, 2009

Grand Teton National Park




Dnešný deň sme strávili v Grand Teton National Park. Hneď ráno nás potešil fakt že americký meteorológovia nie sú o nič lepší ako tí slovenský a namiesto predpovedaných zrážok nás celý deň sprevádzalo slniečko. Hlboký sneh, ktorým sme sa miestami museli brodiť nás síce unavil ale užili sme si krásny deň.

Hlavnou úlohou dňa bolo vidieť Tetony a zistiť prečo sú tetony nazývane tetony.

Tetons - Grand Teton, Middle Teton a South Teton

Naše prvé kroky viedli ako inak do Visitors centra. Kde nám rangerka poradila pár trailov, ktoré by sme mohli absolvovať. Jedným z odporúčaných bol aj trail k Taggart Lake. Jej kolegiňa tam prednedávnom bola a možno by bolo lepšie použiť snežnice, ale vraj máme vyskúšať. Tak sme vyskúšali. 


Vyrážame k Taggart Lake

Snehu bolo tak po kolená, (na niektorých miestach pevný, na niektorých miestach sme sa zase zabárali) takže značky, ktoré nás mali doviesť k cielu boli zapadané. Rozhodli sme sa teda sledovať lyžiarsku stopu. Tá nás však k jazeru nezaviedla :)). A tak sme po trojhodinovom hľadaní, ceste plnej nádhernej scenérie, prezretí Tetons z blízka a uvedomení si že ak sme aj jazero našli, zrejme bolo pokryté snehom zaradili spiatočku.




Cesta k Taggart Lake



V pozadí Tetons





Grand Teton v hmle

Náš kamarát svišť nám le posmešne zamával na rozlúčku.



Naštastie, ďalšie naplánováne destinácie sme našli:



Ľadom pokryté a zasnežené Jackson Lake v pozadí Tetons



Snake River

A taktiež sme po dlhej ceste bádania, štúdia posunu ľadovcov prišli na to prečo je teton teton (a zároveň prečo tento park Jožka tak fascinuje :)))  )

Kanadskí traperi nazvali najvyšie tri vrchy "Les Trois Tetons" = the three breasts. A tento názov im zostal doteraz.

Na záver dňa sme sa rozlúčili s malebným mestečkom Jackson a pobrali sa do susedného Yellowstownu.










0 comments:

Post a Comment

My Flickr:

About me